HEADS

За останні 30 років в Європі зросла кількість випадків дитячого діабету

Діабет – це глобальна проблема напрямку охорони здоров’я. Люди, які страждають на цю хворобу, виробляють мало чи зовсім не виробляють інсулін, або мають неефективну реакцію на інсулін, що призводить до аномально високого рівня цукру в крові.

Серед усіх видів діабет 1 типу найпоширеніший у дитячому та підлітковому віці. За статистикою у 2019 році близько 1,5 мільйона людей віком до 20 років страждали на нього у всьому світі, а з 16 300 смертей, пов’язаних з діабетом у людей віком до 25 років, 73,7% були спричинені діабетом 1 типу.

Попри нещодавній прогрес, боротьба з цим захворюванням все ще залишається складним завданням для систем охорони здоров’я в усьому світі.

HMH наводить переклад дослідження, яке для The Conversation зробили:

  • Марта Кароліна Руїс Грао – доцентка. Факультет медсестринства в Альбасете (UCLM). Дослідницька група AGE-ABC (Активне старіння, здоровий спосіб життя та пізнання) UCLM, Університет Кастилії-Ла-Манчі.
  • Ана Дієс-Фернандес– викладачка університету, факультет медсестринства, Куенка. Співвідповідальна за дослідницьку групу EDUHEALTHY, Університет Кастилії-Ла-Манчі.
  • Міріам Гаррідо Мігель – доцентка, факультет медсестринства, Альбасете. Співвідповідальна за дослідницьку групу з питань харчування, способу життя та психічного здоров’я (Nutri&Mental), Університет Кастилії-Ла-Манчі.
Читайте також: Когнітивно-поведінкова терапія: чому цей тип лікування може допомагати не усім

Масштабна проблема дитячого здоров’я

Діабет 1-го типу — це хронічне аутоімунне захворювання, при якому імунна система атакує і руйнує клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Щоб компенсувати дефіцит, пацієнти повинні отримувати інсулін за допомогою ін’єкцій або пристроїв доставки, таких як інсулінові помпи.

Крім того, люди з діабетом повинні контролювати рівень цукру в крові, а також керувати споживанням їжі (особливо вуглеводів), фізичною активністю та іншими факторами, які можуть змінити рівень глюкози в крові.

Поганий контроль захворювання призводить до підвищення рівня цукру в крові. З часом це може вплинути або пошкодити основні органи організму, зокрема серце, судини, нерви, очі та нирки.

Тому дуже важливо розуміти динаміку кількості молодих людей, які страждають на цю хворобу, щоб виявити її причини та надати працівникам охорони здоров’я дані, які допоможуть виявити нові випадки захворювання на якомога більш ранній стадії.

Кількість нових випадків захворювання зросла майже вдвічі

Щоб надати цю вкрай необхідну інформацію, ми дослідили захворюваність на діабет 1 типу — тобто частку нових випадків захворювання протягом певного періоду часу стосовно населення, яке може на нього страждати — у 32 європейських країнах з 1994 по 2021 рік. Для цього ми проаналізували загалом 75 досліджень, що охопили 219 331 особу віком від 0 до 14 років.

Ми виявили, що захворюваність на діабет 1 типу значно зросла: з 11 випадків на 100 000 людино-років між 1994 і 2003 роками до приблизно 21 випадку на 100 000 людино-років між 2013 і 2021 роками.

Читайте також: “Пацієнти України”: тисячі людей можуть залишитися без гарантованих ліків

Відмінності між країнами

Крім того, ми виявили значні відмінності між європейськими регіонами. У той час як у більшості європейських країн, особливо в Північній Європі, таких як Фінляндія, Швеція та Норвегія, спостерігається чітка тенденція до зростання, в деяких країнах, зокрема у Великій Британії та Іспанії, показники, схоже, стабілізувалися.

Між 2013 і 2021 роками, останнім досліджуваним періодом, найнижчі показники захворюваності були в Румунії та Туреччині (11 і 12 випадків на 100 000 людино-років відповідно), а найвищі — у Фінляндії та Ірландії (56 і 33 випадки).

В Іспанії показники зросли не так різко. У період з 1994 по 2003 рік на 100 000 людино-років припадало 16 випадків, а в період з 2013 по 2022 рік цей показник лише незначно зріс до 17,5.

По всій Європі хлопчики показали дещо вищі показники, ніж дівчатка. Ми також помітили, що рівень захворюваності зростає з віком, особливо у віковій групі 10-14 років.

Що стоїть за цими зростаючими цифрами?

Походження діабету 1 типу досі невідоме, хоча деякі напрямки досліджень вказують на генетичну схильність до нього. Також припускають інші тригери, включаючи аутоімунні процеси, віруси, а також спосіб життя або фактори навколишнього середовища, такі як дієта.

Ми також помітили, що вищий дохід на душу населення або проживання в більш північних країнах, таких як Фінляндія, Швеція чи Норвегія, може впливати на захворюваність на діабет 1 типу.

Цьому є кілька можливих пояснень, включаючи той факт, що північні країни отримують менше ультрафіолетового випромінювання (тобто сонячного світла) – кілька досліджень виявили, що вплив ультрафіолетового випромінювання може захистити від діабету, оскільки воно уповільнює імунні реакції організму.

Читайте також: Закриття лікарень: як оптимізація медзакладів вплине на пацієнтів?

Ефект пандемії

Ще один момент, який вартує уваги, — це зростання кількості нових випадків діабету 1-го типу у дітей у всьому світі після пандемії Covid-19.

Це може бути наслідком впливу інфекції на імунітет людей, вразливих до захворювання, або ж зниженням спроможності систем охорони здоров’я виявляти проблему на ранніх стадіях і тримати її під контролем.

Наразі необхідна подальша робота над політикою у сфері охорони здоров’я, яка сприятиме здоровому способу життя та контролюватиме фактори ризику, що лежать в основі проблем з імунітетом, які пов’язані з цим основним викликом для громадського здоров’я.

Читайте також: Почав діяти закон про легалізацію медичного канабісу: що далі
Олексій Захаров
Олексій Захаров
Редактор сайту | Досвід роботи у ЗМІ — понад 17 років. Працював журналістом на Vgorode.ua, відеоредактором на "5 каналі", шеф-редактором на Gloss.ua та "Наш Київ", редактором розділу "Життя" на LIGA.Net.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here