HEADS

В Україні за вісім місяців провели 458 трансплантацій кісткового мозку

В Україні за перші вісім місяців 2024 року провели 458 трансплантацій кісткового мозку, повідомили на пресконференції “Лікування гострого лейкозу в Україні”. Із цього року трансплантація кісткового мозку стала безоплатною для пацієнтів у межах державної Програми медичних гарантій.

“Кожна лікарня, яка законтрактована з НСЗУ на проведення трансплантацій кісткового мозку, отримує оплату за одного пацієнта від 757 тисяч гривень до 2,5 мільйонів, залежно від складності наданої послуги. Це найдорожча оплата серед всіх 44 пакетів, які зараз є в ПМГ. Під час лікування пацієнту гарантуються дотрансплантаційні обстеження, підготовка та забір клітин у донора, кріоконсервація, проведення пересадки клітин та період після трансплантації”, — розповіла заступниця голови НСЗУ Ірина Кондратова.

На сьогодні в Україні зареєстровано 25 тисяч пацієнтів з раком крові, з них близько 1500 щороку отримують діагноз “гострий лейкоз” — найагресивніший вид раку крові. Основний метод лікування таких пацієнтів — алогенна трансплантація кісткового мозку, при якій використовуються стовбурові клітини донора.

Український реєстр донорів кісткового мозку наразі налічує 13 тисяч потенційних донорів, із яких 7 вже стали донорами з 2018 року.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі