HEADS

На Київщині будують школу з майже нульовим енергоспоживанням

У селі Микуличі Немішаївської територіальної громади Бучанського району Київської області незабаром з’явиться нова школа з майже нульовим енергоспоживанням (NZEB). Повідомляє Конфедерація будівельників України. Це важливий проєкт відновлення, що реалізується замість двох шкіл, зруйнованих під час ракетних ударів у лютому-березні 2022 року.

Читайте також: Ще три підземні школи будуватимуть у Харкові

Фінансування та підтримка

Проєкт фінансується Фінляндією через Програму зеленого відновлення України, а також міжнародною фінансовою організацією НЕФКО. У грудні 2022 року Фінляндія оголосила про внесок у розмірі 5 мільйонів євро, акцентуючи увагу на підтримці освіти та енергоефективності як пріоритетних напрямах відновлення України.

Відновлення освітньої інфраструктури

Школи в Микуличах були серйозно пошкоджені внаслідок війни, і діти були переведені до навчальних закладів у сусідніх селах і містах. Нова школа не лише відновить навчальні місця для дітей, але й забезпечить сучасне енергоефективне середовище для навчання.

Особливості нової школи

Нова школа буде побудована за стандартами ЄС і НЕФКО, що включає модульний збірний дерев’яний каркас, розрахований на майже 200 учнів початкової та середньої школи (1-9 класи). Технічні рішення з енергоефективності та відновлювальної енергії, зокрема сонячні панелі, були розроблені на основі звіту VTT Technical Research Centre of Finland. Проєкт передбачає отримання понад 38% необхідної енергії з відновлювальних джерел.

Технології та екологічність

Будівля матиме збірний дерев’яний каркас, що мінімізує обсяг будівельних робіт на місці і забезпечує високу якість завдяки контролю на заводі. Також буде встановлено сонячні фотоелектричні панелі для додаткового і резервного електропостачання, що підкреслює екологічний підхід до проектування та будівництва.

Завершення будівництва нової школи дозволить не лише відновити освітній процес, але й підвищити якість навчального середовища завдяки інноваційним технологіям і енергоефективним рішенням.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі