HEADS

Екологічна катастрофа в Чернігові: забруднення в Десні загрожує поширитися до Києва

На 9 вересня у Чернігові на річці Десна спостерігається потемніння води, відчувається неприємний запах, а також зафіксовано масову загибель риби.. Цю інформацію підтвердив виконуючий обов’язки міського голови Олександр Ломако. За його словами, на місці працюють спеціальні служби, екологи та ДСНС, які займаються збором мертвої риби та її утилізацією в заздалегідь визначене місце. Через ситуацію відвідування пляжу в Чернігові наразі заборонено.

Читате також: СНАУ та The HALO Trust об’єднали зусилля для відновлення постраждалих ґрунтів України

Олександр Ломако запевнив, що для мешканців Чернігова немає загрози для здоров’я та життя, оскільки місто використовує воду зі свердловин, а не з річки. “Муніципальна варта контролює ситуацію на місці, посилено контролюється продаж всіх видів риби в місті. Також працює станція аерації КП Чернігівводоканал в районі переправи”, — зазначив Ломако у своєму Telegram-каналі.

Контекст забруднення річок Сейм і Десна

Проблеми з забрудненням води в річках Сейм та Десна почалися раніше. 27 серпня 2024 року Державне агентство меліорації та рибного господарства України повідомило про значне перевищення гранично допустимих концентрацій забруднювальних речовин у річці Сейм, притокі Десни, включаючи амоній та завислі речовини. Забруднення поширилося на акваторію Сейму в Сумській області і дісталося Чернігова.

30 серпня заступник міністра захисту довкілля Олександр Краснолуцький повідомив, що забруднення річки Сейм сталося на території Росії. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтвердило, що якість води в річках Сейм і Десна контролюється і загрози для питного водопостачання немає.

Київводоканал 7 серпня 2024 року підкреслив, що в разі необхідності технологічний процес водопідготовки у Києві буде скоригований. Наразі вода, що подається у домівки киян, є безпечною. Чернігівська обласна військова адміністрація також повідомила про зменшення рівня забруднення річок.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі