HEADS

Уряд затвердив зміни у компенсації на піднайом житла для військовослужбовців

Уряд України затвердив нові зміни, які спростять процес отримання компенсації за піднайом житла військовослужбовцям. Відтепер військовослужбовці більше не будуть зобов’язані надавати інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно для отримання цієї компенсації.

Читайте також: Державна програма безкоштовного лікування зубів для ветеранів та військових

Згідно з новими правилами, з переліку документів, необхідних для подання рапорту на виплату компенсації, виключені копії довідок про реєстрацію місця проживання. Обов’язок зі збору окремих документів тепер перекладено з військовослужбовців на їхніх командирів.

Окрім цього, зміни також врегульовують питання виплати грошової компенсації у випадку руйнування або пошкодження житла військовослужбовців внаслідок бойових дій.

Заступник Міністра оборони України Наталія Калмикова підкреслила важливість цих змін: “Продовжуємо спрощувати бюрократичні процедури. Ми скоротили кількість довідок і захистили права військовослужбовців, зокрема тих, чиє житло було зруйноване або стало непридатним для проживання внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Тепер оформити грошову компенсацію за піднайом житла стане простіше, а скористатися цим правом зможе більша кількість захисників”.

Відповідні зміни встановлюються постановою “Про внесення змін до Порядку грошової компенсації військовослужбовцям Збройних Сил, Національної Гвардії, Служби безпеки, розвідувальних органів, Державної прикордонної служби, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони та військовослужбовцям, відрядженим до Міністерства освіти і науки, Державного космічного агентства, за піднайом (найом) ними житлових приміщень”, прийнятої на засіданні Кабінету Міністрів України.

Відтепер інформацію про право власності на нерухоме майно перевірятиме командир військової частини або керівник відповідного підрозділу, органу, закладу чи установи, уповноваженого приймати рішення щодо виплати компенсації.

Водночас для запобігання зловживанням, встановлено механізм повернення виплат до бюджету у разі, якщо вони були здійснені внаслідок введення військового керівництва в оману. Особи, що отримали неправомірну виплату, матимуть можливість добровільно відшкодувати кошти; в разі незгоди спір вирішуватиметься в судовому порядку.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі