HEADS

«Лікарі без кордонів»: на Донеччині за пів року кількість звернень по невідкладну медичну допомогу збільшилася на 30%

У період з січня по липень 2024 року організація «Лікарі без кордонів» (MSF) зафіксувала значне збільшення кількості звернень по невідкладну медичну допомогу в Донеччині. Автівки швидкої медичної допомоги MSF транспортували до медичних закладів України понад 8000 пацієнтів із лікарень поблизу лінії фронту. Це на 30% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

Основні види травм та потреба в реанімобілях

Зокрема, організація забезпечує транспортування пацієнтів з опіками, вибуховими та іншими травмами, пов’язаними з бойовими діями. На цей момент у складі MSF 17 машин швидкої допомоги, з яких п’ять оснащені медичною апаратурою інтенсивної терапії, а три можуть перевозити кількох пацієнтів одночасно. Понад 15% пацієнтів, яких транспортували цього року, вимагали спеціального перевезення реанімобілями. Серед них були 38 дітей, наймолодшому з яких лише три дні.

Спеціалізоване обладнання для транспортування

Заступник медичного координатора MSF в Україні Максим Жаріков зазначає, що частина пацієнтів потребує спеціалізованого обладнання, такого як апарати штучної вентиляції легень і кисень, для транспортування. Шістдесят відсотків пацієнтів мають поранення, пов’язані з війною, такі як черепно-мозкові травми, опіки, множинні переломи, пошкодження внутрішніх органів.

Складні випадки та потреба в спеціалізованих лікарнях

Наприклад, 6 серпня команда MSF транспортувала 45-річного чоловіка з опіками 90% тіла, включаючи внутрішні органи, внаслідок обстрілу. Такі випадки потребують спеціалізованої медичної допомоги, яка часто доступна лише в лікарнях, що знаходяться далеко від бойових дій.

Вплив обстрілів на медичну інфраструктуру

Крістофер Стоукс, головний координатор з надзвичайних ситуацій MSF в Україні, підкреслює, що через постійні обстріли і руйнування медичних закладів, тиск на лікарні, що залишилися, зростає, і все більше людей залишаються без доступу до необхідної медичної допомоги. Автівки швидкої допомоги MSF щомісяця долають до 120 000 км. Серед перевезених пацієнтів 136 дітей, з яких 38 потребували реанімації. Наймолодшому пацієнту було три дні, а найстаршому – 98 років.

Діяльність MSF в Україні

«Лікарі без кордонів» розпочали свою діяльність в Україні у 1999 році та продовжують надавати допомогу в умовах війни, реагуючи на потреби населення та забезпечуючи медичну допомогу в найскладніших умовах.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі