HEADS

“Пацієнти України”: тисячі людей можуть залишитися без гарантованих ліків

Інна Іваненко
Інна Іваненкоhttp://patients.org.ua
Виконавча директорка | Благодійний фонд "Пацієнти України" представляє інтереси понад 4,5 млн пацієнтів з важкими та хронічними захворюваннями. Ми робимо усе, аби поліпшити доступ українців до якісного лікування, гарантованого державою.

Благодійний фонд “Пацієнти України” представляє інтереси понад 4,5 мільйонів пацієнтів із важкими хронічними хворобами, змушені звернутися щодо критичної ситуації, яка склалася у зв’язку з припиненням дії податкової пільги на ввезення лікарських засобів та медичних виробів, закуплених за державні кошти, з 1 січня 2024 року.

Рішення про оподаткування таких товарів призвело до серйозних наслідків, які ставлять під загрозу здоровʼя та життя мільйонів пацієнтів в Україні.

Сьогодні ми відстежуємо, що через оподаткування обсяг централізованих закупівель лікарських засобів суттєво зменшився. Навіть у найкращі часи, потреба українців у ліках не повністю покривалася коштом державного бюджету.

За даними Міністерства охорони здоров’я, у 2024 році близько 30% лікарських засобів від визначеної орієнтовної потреби не буде закуплено. Особливо це стосується людей із хронічними та важкими захворюваннями, які щодня борються за своє життя. Для багатьох із них відсутність ліків означає не просто погіршення самопочуття, а реальну загрозу втрати життя.

Тепер додаткове навантаження у вигляді ПДВ 7% ще більше загострює цю проблему — суттєво скорочується кількість людей, які отримають необхідне лікування. Наприклад, за нашими підрахунками сума, яка витрачається на сплату вищезазначеного податку, могла б забезпечити річну потребу онкохворих у ліках – 10 тисяч пацієнтів препаратом Абіратерон, 4,5 тисячі пацієнтів препаратом Трастузумаб, понад 2 тисячі пацієнтів препаратом Нілотиніб.

Крім того, оподаткування при ввезенні на митну територію України лікарських засобів та виробів, що закуповуються ДП МЗУ, створює абсурдну ситуацію, коли державні кошти витрачаються на сплату податків у державний бюджет, що фактично є штучним обігом коштів без реальної користі для пацієнтів та держави в цілому. Крім того, ця ситуація спричиняє ще одну серйозну проблему — міграцію пацієнтів за кордон. Люди, які не можуть отримати необхідне лікування в Україні, змушені виїжджати до інших країн у пошуках медичної допомоги.

Така міграція негативно впливає і на економіку України. Разом із пацієнтами країна втрачає кваліфіковані кадри, які могли б працювати в Україні, сприяти її розвитку та
наповнювати економіку.

Ми наполягаємо на тому, щоб при формуванні Державного бюджету України на 2025 рік було передбачено додаткові видатки МОЗ за бюджетною програмою КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» для покриття ПДВ. Це дозволить забезпечити пацієнтів необхідними лікарськими засобами та медичними виробами.

Також, з урахуванням усього вищезазначеного, ми закликаємо скасувати оподаткування (7% ПДВ) лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються за державний кошт, задля оптимізації використання бюджету та забезпечення доступності лікування для громадян. Ми також просимо Міністерство фінансів України активно адвокатувати перед нашими міжнародними партнерами щодо необхідності цих змін. Це допоможе уникнути непорозумінь щодо того, чому держава створює перешкоди у доступі до ліків для своїх громадян.

Оригінал

Останнє на сайті

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here