HEADS

Схід-SOS: Люди не їдуть від небезпеки через гуманітарну допомогу

Щодня евакуаційні екіпажі фонду виїздять до території ведення активних бойових дій, більшість заявок ми отримуємо з Донецької області, проте допомагаємо виїхати цивільному населенню і з Сумської, Херсонської, Запорізької та Харківської областей.

Протягом довгого часу люди живуть в умовах постійної небезпеки, відчувають стрес через обстріли, і втрачають можливість об’єктивно оцінювати загрози їхньому життю і здоров’ю, пов’язані із тим, щоб залишатися у зоні бойових дій. Евакуаційні команди фонду постійно пояснюють людям, чому важливо евакуюватися та зберегти своє життя та життя своїх рідних – дітей чи родичів старшого віку.

Одним із ключових факторів, який утримує людей за місцем знаходження в особливо небезпечних населених пунктах, є можливість регулярно отримувати гуманітарну допомогу у вигляді харчових продуктів, та обгрунтована непевність у тому, що аналогічну допомогу вони зможуть отримати після виїзду до тих областей країни, які не є прифронтовими. Часто в особистому спілкуванні з місцевим населенням наші команди чують упередження, що лише у прифронті люди можуть отримати підтримку та гуманітарну допомогу.

Читайте також: Паралімпійці у TikTok: комунікаційний кейс чи дивне рішення?

Ми переконані, що зміна підходу у формуванні програм продовольчої безпеки, який передбачав би надання продуктових наборів або грошової допомоги у безпечніших областях, сприяла б зменшенню кількості людей, які приймають рішення залишатися у власних часом уже зруйнованих домівках під щоденними обстрілами, бомбардуваннями та ризиком опинитись під завалами або в тимчасовій окупації. 

Постачання харчових продуктів на території, де оголошена примусова евакуація та обов’язкова евакуація дітей у примусовий спосіб, фактично заохочує людей залишатися в небезпечних умовах. Першочергово страждають діти, які залишаються в цих районах.

Станом на 13 серпня 2024 року, за інформацією начальника відділу планування заходів цивільного захисту Донецької ОДА Сергія Гончарова, в Донецькій області проживають 2235 дітей, яких потрібно примусово евакуювати. Деякі райони Донецької області вже закриті для пошуку родин, що приховують дітей, через небезпеку перебування там.

Оригінал

Олексій Захаров
Олексій Захаров
Редактор сайту | Досвід роботи у ЗМІ — понад 17 років. Працював журналістом на Vgorode.ua, відеоредактором на "5 каналі", шеф-редактором на Gloss.ua та "Наш Київ", редактором розділу "Життя" на LIGA.Net.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here