HEADS

Міністерство охорони здоров’я України продовжує координувати медичну евакуацію постраждалих громадян для лікування за кордон

Міністерство охорони здоров’я України, у співпраці з Європейською комісією, ВООЗ, урядами європейських країн та численними партнерами, продовжує координувати транспортування постраждалих українців для лікування за кордоном. З початку повномасштабної війни медична евакуація пацієнтів відбувається майже щотижня. На сьогоднішній день вже вдалося евакуювати 5 276 українців за допомогою спеціалізованого медичного транспорту.

Прийом українців у європейських країнах

Понад 30 країн прийняли українців на лікування, серед яких Німеччина, Норвегія, Латвія, Литва, Польща, Франція, Італія, Данія, Швеція, Бельгія, Іспанія, Нідерланди та інші. Лідерами за кількістю проведених евакуацій є Німеччина (1 306 осіб), Польща (428 осіб) та Норвегія (379 осіб).

Медична евакуація охоплює як дітей, так і дорослих, що постраждали від обстрілів, пацієнтів з новоутвореннями, рідкісними хворобами, а також військових.

Процедура направлення на лікування

Для направлення пацієнтів на лікування за кордон необхідно, щоб лікуючий чи сімейний лікар скерував пацієнта на основі встановлених критеріїв. Щоб підтвердити відповідність критеріям, потрібно отримати заповнену форму № 027/о «Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого». Військовослужбовці повинні отримати висновок про необхідність направлення на лікування за кордон, який заповнює та підписує лікар або медичний директор лікарні/госпіталю.

Алгоритм медичної евакуації

Медична евакуація може здійснюватися за кількома маршрутами:

Евакуація українських пацієнтів є безоплатною. Всі витрати на лікування покривають уряди країн-партнерів програми Medevac.

Детальну інформацію про особливості надання медичної допомоги постраждалим громадянам України за кордоном можна знайти за посиланням.

Ми вже писали, що відкрито ще два ветеранські простори VETERAN PRO Мінветеранів.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі