HEADS

Збільшено компенсацію для агровиробників на розмінування сільськогосподарських земель

23 серпня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив важливі зміни до постанови №284, розроблені Міністерством економіки України, що суттєво змінюють умови компенсації для агровиробників, які займаються розмінуванням сільськогосподарських земель. Зокрема, розмір компенсації за проведене розмінування буде збільшено з 80% до 100%.

Нововведення в програмі компенсацій

Згідно з новими правилами, фермери, які мають податковий борг зі сплати за землю або борг зі сплати єдиного податку, тепер також можуть брати участь у програмі, якщо вони є платниками єдиного податку IV групи. Цей крок має на меті розширення кола учасників програми і забезпечення підтримки більшої кількості агровиробників, які постраждали від бойових дій та потребують розмінування своїх земель.

Окрім цього, нові вимоги щодо закупівлі послуг розмінування передбачають, що торги мають відбуватися виключно на аукціонах у системі Prozorro. Для забезпечення прозорості та конкурентності процесу, в аукціонах мають брати участь не менше двох учасників.

Процедура та впровадження

Відповідно до нових правил, Центр гуманітарного розмінування найближчим часом оголосить перші тендери на закупівлю послуг розмінування в системі Prozorro. Це стане можливим після публікації постанови, що набирає чинності з дня опублікування. Станом на сьогодні, фермери подали 135 заявок на розмінування 3 897 ділянок загальною площею понад 17 252 гектари.

Участь у програмі можуть брати фермери, які володіють землями на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджено або є ймовірність забруднення вибухонебезпечними предметами. Ділянки мають знаходитися поза 20-кілометровою зоною від лінії бойового зіткнення або державного кордону.

Процес фінансування та виконання робіт

Верифікацію поданих заявок здійснює Центр гуманітарного розмінування. Центр також оголошує аукціони на Prozorro та після визначення переможця і фінальної вартості розмінування перераховує 100% суми компенсації на спеціальний рахунок, відкритий фермером в одному з державних банків, що беруть участь у програмі. Оператор протимінної діяльності отримає всю зарезервовану суму лише після завершення розмінування і підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

Ці зміни в програмі компенсацій є важливим кроком до підтримки українських фермерів у відновленні сільськогосподарських земель, постраждалих від війни, і допоможуть забезпечити їхню подальшу ефективну діяльність на цих територіях.

Ми вже писали, що стартує безкоштовна освітня програма “Stanford Ignite Ukraine”.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі