HEADS

Українці отримали більше 15 тисяч ваучерів на освіту: які спеціальності найпопулярніші

Від початку 2024 року вже 15,6 тисячі українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію чи спеціальність, або підвищити свій професійний рівень. Це дозволить їм стати більш конкурентними на ринку праці. Держава профінансувала їх навчання вже на 114 млн грн. Про це повідомила заступник Міністра економіки України Тетяна Бережна.

Популярні спеціальності та професії у 2024 році

Серед найбільш популярних спеціальностей цього року за ваучерами є медсестринство (2951 ваучер), психологія (1861), дошкільна освіта (778), медицина (420), кухар (1516), водій (1148), тракторист (542) та кондитер (380).

Минулорічні результати програми

Минулого року ваучери на навчання отримали понад 18 тисяч українців, а загалом за програмою було профінансовано 252 млн грн. Найбільшу кількість ваучерів було видано для професій та спеціальностей у сферах психології, соціальної роботи, освіти, медицини, будівництва та кухарства.

Вибір професії та умови навчання

Ваучер можна використати для навчання за 124 професіями та спеціальностями у таких сферах, як ІТ-технології, будівництво, транспорт, освіта, медицина, сільське господарство, соціальне обслуговування тощо. Навчання здійснюється в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, підприємствах, установах і організаціях, що мають ліцензію на освітню діяльність.

Умови отримання ваучера

Ваучер дає право безоплатно пройти навчання у закладах освіти або у роботодавця за затвердженим переліком професій та спеціальностей. Сума ваучера може перевищувати 30 280 грн, але в разі дорожчого навчання, різницю потрібно доплатити самостійно. Отримати ваучер можуть люди віком старше 45 років, ветерани, учасники бойових дій, внутрішньо переміщені особи, особи з інвалідністю, а також ті, хто отримав поранення або пройшов полон.

Процедура отримання ваучера

Щоб отримати ваучер, необхідно обрати спеціальність, професію та місце навчання, подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості з відповідними документами. Протягом 90 днів після отримання ваучера слід укласти договір про навчання з закладом освіти.

Програма “Робота без бар’єрів”

Програма надання ваучерів є частиною флагманського проекту Міністерства економіки України “Робота без бар’єрів”, реалізованого відповідно до Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні.

Ми вже писали про створення цілісної екосистеми безпеки в школах.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі