HEADS

Грантова допомога для мікробізнесів від Help – Hilfe zur Selbsthilfe: хто і як може отримати (оновлено)

Help – Hilfe zur Selbsthilfe (Help) в рамках проєкту «Надання житлових рішень, підтримка мікробізнесу та відродження громад в Україні» відкриває реєстрацію на програму грантової допомоги для власників мікробізнесу у Харківській, Одеській, Миколаївській областях та місті Київ.

Згідно повідомленню оприлюдненому на сайті програми Help, грант включає грошову підтримку вартістю до 2510,46 євро у національній валюті України та моніторинг підтримуваних мікробізнесів.

Грантодавець окремо сплачує за заявника 19,5% податків щодо отриманих коштів. Розмір самого гранту не зменшується на суму сплачених Help податків.

Грантова підтримка надається 90 підприємствам, які мають реалістичні та стійкі бізнес-проєкти.

«Грантова програма на розвиток/відновлення/створення власної справи (яка цього року реалізується в рамках проєкту “Надання житлових рішень, підтримка мікробізнесу та відродження громад в Україні”) відповідає головному принципу організації, якого вона дотримується вже понад 40 років при втіленні проєктів різних напрямків. Цей принцип звучить так: давати людям змогу стати спроможними допомагати собі. Через війну власна спроможність людей суттєво погіршилась або відсутня взагалі. Особливо найбільш вразливих верств населення, які для нас є пріоритетними, як-от: жінки, які були вимушено переміщені, люди з інвалідністю, ветерани», – коментує для hmh.news запуск грантової програми Катерина Грищенко, старша фахівчиня з управління проєктами та програмами Help – Hilfe zur Selbsthilfe.

За її словами, шляхом надання мікро-грантів, Help намагається підтримати якомога більше людей, які опинились у скрутних життєвих умовах та дійсно потребують допомоги, у їхніх зусиллях та прагненнях жити самостійним гідним життям, створити або відновити можливість забезпечувати себе, родину у довгостроковій перспективі з акцентом на сталий розвиток. «Тобто, грантова допомога не має на меті надати разове короткотермінове полегшення, бо це інструмент, який при вірному використанні забезпечуватиме роками, матиме довготривалий ефект, що зростатиме в прогресії. Саме тому об’єктом грантової допомоги виступає необхідне обладнання та матеріали для виробників товарів та послуг», – пояснює Катерина Грищенко.

Тож, основними очікуваннями від реалізації програми є зростання щомісячних доходів 90 сімей, які цього особливо потребують, шляхом розвитку/відновлення/створення власної справи, як генератора ресурсу для постійної самодопомоги, підтримка економіки в розмірі закупленого обладнання та матеріалів, збільшення ВВП на розмір приросту вироблених товарів та послуг за допомогою обладнання та матеріалів куплених за грантові кошти.

Хто може подаватися на грант

Гроші надаються на закупівлю нового необхідного обладнання, матеріалів для бізнес-діяльності.

Пріоритетними для цієї програми є наступні критерії:  

  • Переміщені люди, чий бізнес був пошкоджений під час бойових дій.
  • Особи та сім’ї, які безпосередньо постраждали від конфлікту, в тому числі ті, чий бізнес було пошкоджено або зруйновано.  
  • Ветерани (за умови пред’явлення посвідчення учасника бойових дій на території України після 2014 року).  
  • Жінки, які були переміщені внаслідок конфлікту і зараз проживають в іншому регіоні або на іншій території.
  • Жінки, які є головою домогосподарства через те, що їхній чоловік перебуває на військовій службі, служить або отримав поранення. 
  • Особи з інвалідністю з підтвердженим статусом інвалідності.  

Обов’язкові критерії відбору для участі в даній грантовій програмі:
✅ реєстрація та початок ведення бізнесу до 31.12.2023р включно (виключення для ветеранів);
✅ реєстрація та місце проведення господарської діяльності у м. Київ (доступно тільки для ветеранів та вже релокованих бізнесів), Харківській, Миколаївській та Одеській областях;
✅ бізнес зареєстрований, належить та керується саме заявником на грант;
✅ об’єктом грантової підтримки може виступати лише обладнання та матеріали. Проте можливе покриття банківських комісій. Частка матеріалів не може перевищувати 30% загальної суми.
Грантові кошти не можуть бути спрямовані на оплату послуг, заробітної плати, оренди чи ремонту приміщення, доставки, маркетингу та інших будь-яких витрат окрім погодженого з Help обладнання, матеріалів;
✅ відсутність притягнення до кримінальної відповідальності через корупцію чи шахрайство;
✅ напрямки бізнесу – крафтове виробництво та сервісні послуги.

Приклади ремесел (крафтового виробництва): столярство, виготовлення прикрас, гончарство та кераміку, текстильні мистецтва, виготовлення свічок, мила, тощо.
Приклади сервісів: послуги з прибирання та догляду за будинками, ландшафтні послуги, фітнес, краса та догляд, ІТ, ремонтні послуги, тощо.

Даною грантовою програмою не передбачена підтримка сільського господарства. Однак, така діяльність може бути підтримана, якщо бізнес займається розведенням тварин, вирощуванням культур для подальшої переробки/виробництва готової продукції, таких як: сир, хліб, мед, тощо.

Право на отримання гранту матимуть лише ті підприємства, які підпадають під ці категорії.

Етапи відбору кандидатів на отримання гранту:

  1. Оцінка бізнес-планів кандидатів згідно наданих документів та інформації;
  2. Співбесіда з кандидатом та, за потреби, коригування переліку обладнання.

Про успішне проходження кожного з двох етапів відбору заявник отримує повідомлення на свій email.

За словами Катерини Грищенко, відповідь на email про проходження першого етапу надходитиме протягом двох місяців після початку опрацювання – до 01 серпня 2024 року. Остаточна відповідь щодо надання гранту надійде протягом двох місяців після закінчення першого етапу – до 01 жовтня 2024 року. Вказаний максимальний термін за умови відсутності необхідності внесення змін та додаткових опрацювань за окремими бізнес-проєктами заявників.

Перерахування гранту здійснюється в гривні на банківський рахунок заявника, спеціально відкритий заявником в самостійно обраному банку виключно для цілей виконання грантової угоди.

Грантова підтримка надається 90 підприємствам, які мають реалістичні та стійкі бізнес-проєкти.

Детальні умови грантової програми за посиланням.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі