HEADS

Оповіщення жестовою мовою вже працює на залізничних вокзалах

На швидкісних поїздах і на екранах київського та львівського вокзалів з’явилися нові оповіщення жестовою мовою. Повідомляє Укрзалізниця. Цей важливий крок був реалізований для забезпечення доступу до інформації для людей з порушеннями слуху. Переклад на українську жестову мову здійснювали професійні перекладачі Громадського Руху «Соціальна єдність».

Завдяки нововведенням, пасажири тепер можуть отримувати інформацію про початок повітряної тривоги, розташування вбиралень, дитячих зон, допоміжні сервіси на вокзалах і в поїздах, а також інші важливі відомості. Це значно полегшує орієнтування на вокзалах і у поїздах для людей з порушеннями слуху.

Ці зміни є частиною глобальної стратегії безбар’єрності Укрзалізниці, яка спрямована на створення безпечного та доступного середовища для кожного пасажира. Протягом останніх двох років було реалізовано понад 100 проектів, що включають модернізацію вокзалів, оновлення рухомого складу, запровадження нових послуг для людей з інвалідністю та можливість онлайн-замовлення інклюзивних вагонів.

Завдяки співпраці з ГО «Соціальна єдність», працівники інформаційних зон на вокзалах Києва, Львова, Вінниці, Дніпра, Одеси, Харкова, Ужгорода, Запоріжжя, Івано-Франківська та Чернівців тепер використовують планшети зі спеціалізованим застосунком. Цей застосунок забезпечує цілодобовий доступ до перекладачів жестової мови, що гарантує вільну комунікацію для пасажирів з порушеннями слуху.

Застосунок дозволяє працівникам залізниці викликати перекладача жестової мови за потреби. Спілкування відбувається через відеозв’язок: співробітник говорить, а перекладач одразу транслює це жестовою мовою; коли говорить пасажир з порушенням слуху, перекладач озвучує голосом.

Ці нововведення значно покращують доступність інформації та підтримують інклюзивність в транспортній системі України.

Ми вже писали, що розпочато другий етап впровадження освітньої ініціативи “Мрія”.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі