HEADS

Атаки на медичну систему України: ВООЗ відзначає рекордні цифри та нові тенденції

З 24 лютого 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, офіс Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в Україні активно відстежує, перевіряє та повідомляє про атаки на медичні заклади. ВООЗ підтвердила 1940 атак на медичну систему України, що є рекордною кількістю для будь-якої надзвичайної гуманітарної ситуації в світі.

Тенденції атак

На сьогоднішній день, ВООЗ відзначає нові закономірності в атаках. Протягом понад 2,5 років, 86% усіх атак припадають на заклади охорони здоров’я. Велика частина цих атак здійснюється із застосуванням важкого озброєння. З грудня 2023 року спостерігається значне посилення атак, які тепер відбуваються майже щодня.

Вплив на медичну допомогу

Доступ до медичної допомоги в зонах близьких до лінії фронту значно обмежений, що підвищує ризик захворювань та смертності серед населення. Щороку під час обстрілів пошкоджуються або знищуються в середньому 200 автомобілів швидкої допомоги.

Жертви атак

Дані показують збільшення кількості жертв. У 2023 році було задокументовано 24 смерті серед медичних працівників та пацієнтів, але вже за перші 7,5 місяців 2024 року від атак загинуло 34 особи. Рівень поранень цього року перевищив показники попередніх років, зокрема, 229 осіб отримали поранення. Кожен четвертий напад на медичну систему цього року закінчився травмами.

Статистика по атаках

З 2022 року 42% усіх атак припали на первинну медичну допомогу. У 2024 році найбільша кількість поранень та смертей стосуються вторинної медичної допомоги: кожен п’ятий напад завершився травмою. Для екстреної медичної допомоги кожен другий напад призвів до травм.

Гуманітарна допомога ВООЗ

ВООЗ продовжує задовольняти гуманітарні потреби в Україні, розподіливши близько 3750 метричних тонн медичних товарів, включаючи машини швидкої допомоги, ліки та генератори.

Стійкість української системи охорони здоров’я

Незважаючи на постійні атаки, українська система охорони здоров’я демонструє стійкість та залишається працездатною на територіях, підконтрольних уряду. Органи охорони здоров’я швидко реагують на потреби та виклики, і гуманітарні організації сприяють заповненню прогалин у медичній допомозі. Важливо усунути прогалини в доступі до медичних послуг, особливо в прифронтових районах та серед внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі