HEADS

Чому кількість медалістів зростає, а якість освіти знижується?

Офіс освітнього омбудсмена, досліджуючи питання нагородження медалями випускників, які здобули повну загальну середню освіту, з’ясував, що кількість медалістів в Україні щороку збільшується. Такий висновок грунтується на аналізі “Prozorro” щодо кількості закуплених медалей за останні 6 років. За цими даними, з 2019 по 2024 рік:

  • кількість закуплених медалей збільшилася з 11,4 тис. до 24,8 тис., тобто на 117,54 %;
  • кількість медалістів збільшилася з 10,1 тис. осіб до 24,3 тис. осіб, тобто маємо збільшення на 141,36 %;
  • кількість випускників зі 185 тис. осіб збільшилося до 231 тис. осіб, тобто лише на 24,67%;
  • зріс показник співвідношення кількості золотих медалістів до кількості випускників – з 3,1 % у 2019 році до 8,2 % у 2024 році;
  • співвідношення срібних медалістів до кількості випускників з року в рік залишається орієнтовно на рівні 2 %.

Докладну таблицю з аналізом даних можна переглянути на сайті освітнього омбудсмена: https://bit.ly/3WKci1P

Враховуючи, що в цей час відбувалася пандемія COVID-19, а з 2022 року – повномасштабне вторгнення, багато дітей змушені навчатися дистанційно. Всі дослідження вказують на зниження якості освіти та значні освітні втрати, тому зростання числа медалістів не відображає реального стану освіти сьогодні.

Чи варто зберігати нагороди, які не приносять отримувачам переваги при вступі, або це лише спадок радянських часів? Офіс освітнього омбудсмена вже досліджував це питання. Отже, чи є сенс утримувати нагороди, які не мають значення для їх власників? Для вирішення цього питання омбудсменом вже було направлено лист до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, а також до Міністерства освіти і науки України з пропозицією переглянути систему нагородження випускників золотими та срібними медалями.

Ми вже писали, що понад 140 000 продуктових наборів отримали херсонці від Українського Червоного Хреста.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі