HEADS

Виклики ринку праці України: дефіцит кадрів, мобілізація та зарплатні розбіжності

Український ринок праці зіткнувся з новими викликами через війну. Головними проблемами, за даними українців, є мобілізація працівників (73% респондентів), нестача кадрів (53%), та еміграція кваліфікованих фахівців (48%). Також вони вказують на тінізацію економічних відносин (26%) та розбіжності між очікуваннями зарплати кандидатів і фінансовими можливостями компаній (22%). Про це повідомляє Вокс, посилаючись на результати опитування, проведеного Центром Разумкова у червні.

54% опитаних зазначають, що для подолання дефіциту кадрів в Україні необхідно перекваліфікувати працівників і перерозподілити обов’язки в колективах. Понад половина респондентів (52%) також вказують на важливість залучення молодих фахівців та заохочення повернення українців, які наразі перебувають за кордоном. 53% кажуть, що варто навчати та адаптувати працівників старшого віку та людей з інвалідністю.

Цікаво, що лише 15% опитаних підтримують залучення жінок на традиційно чоловічі професії.

Опитування також показало, що головною вимогою до роботи для більшості респондентів (89%) є гідний рівень заробітної плати. Однак 53% вказали, що розмір оплати праці не відповідає трудовим зусиллям і не враховує складність чи важливість роботи.

Результати цього дослідження сигналізують про серйозні виклики, які потребують уваги з боку держави, бізнесу та суспільства. Важливо не лише адаптуватися до поточних умов, але й створювати можливості для розвитку та повернення українських фахівців, забезпечуючи їм гідні умови праці.

Ми вже писали як отримати ваучери на безкоштовне навчання від Центрів зайнятості.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі