HEADS

Шість актуальних запитань про щеплення від Covid

За півтора місяця захворюваність на Covid в Україні зросла у шість разів – від 2000 випадків у червні до понад 12000 у липні. Однак головний санітарний лікар Ігор Кузін заспокоює — говорити про епідемічний сезон та обмеження поки рано. Відсоток госпіталізації невеликий – близько 2000 осіб у стаціонарі. Також в Україні офіційно ідентифікували пʼять випадків нового підвиду Omicron – FliRT. Однак циркулює він значно ширше. Цей підвид коронавірусу не викликає тяжкого перебігу. Цікаво, що зростання захворюваності цього року почалося в липні, хоча зазвичай його фіксують у вересні.

“Всього в Україні циркулює 10 субваріантів Omicron. Всі наступні мутації Omicron роблять вірус легшим для поширення. Він передається навіть при короткому контакті та навіть тим людям, які були вакциновані у 2021-2022 році. Симптоми типові для ковіду – нежить, сухий кашель, підвищена температура”, – розповідає Ігор Кузін.

Що означає спрощення вакцинації від коронавірусу?

“Це означає, що здоровій людині без хронічних захворювань достатньо один раз вакцинуватися однією дозою”, – пояснює головний санітарний лікар.

Федір Лапій, імунолог, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики пояснює, що вакцинацію спростили через гібридний імунітет, який з’явився в українців. Більшість людей принаймні один раз зустрічалися з коронавірусом. Це означає, що їхня імунна система загартована. Тому для тих, хто не був вакцинований, достатньо однієї дози мРНК вакцини. Вона вже адаптована під варіант Omicron.

“Однак є група ризику, в якої імунна відповідь із часом слабшає. Це вагітні, люди понад 60 років із хронічними захворюваннями та люди понад 70 років незалежно від захворювання”, – додає імунолог.

Наскільки доступні вакцини?

“Наразі ми маємо понад 500 тисяч доз Омікрон-специфічної вакцини Pfizer, – запевняє головний санітарний лікар. – Зараз вона перебуває на рівні кожного пункту щеплення в Україні. Також у пунктах є певна кількість доз дитячої вакцини від 6 років. Щодо доступності – Україна отримуватиме значні об’єми вакцини безкоштовно до кінця 2024 року. Вакцинація є безоплатною та добровільною”.

Чи будуть обмеження через зростання захворюваності?

За словами Ігоря Кузіна зараз Україна в міжепідемічному періоді, який не потребує карантину. Якщо захворюваність серйозно підвищиться, то максимум обмежень – це локальні регіональні карантини. “На сьогодні ми ще дуже далекі від цього. Але все ж варто частіше мити руки, користуватись антисептиком та не відвідувати людні місця під час хвороби”, – радить лікар.

Як зберігають вакцини в умовах відключень світла?

Федір Лапій розповідає, що за останні кілька років практично на 100% було замінено холодильне обладнання у всіх місцях, де зберігаються вакцини – амбулаторіях, пунктах вакцинації тощо. Деякі з цих холодильників зберігають температуру понад 3 доби без електроенергії.

“Також існує система евакуації вакцин – наприклад через обстріли. Нещодавно ми отримали 16 нових автомобілів для таких перевезень. А склади зберігання вакцин мають автономне живлення, генератори. Тож за збереження вакцин можна бути спокійними – навіть спека +40 градусів їм не зашкодить у холодильнику”.

Як знайти найближчий пункт вакцинації?

На сайті НСЗУ чи МОЗ, на сайтах регіональних або обласних управлінь охорони здоров’я.

Чи вакцинуватися повторно тим, хто мав дві дози у 2021-2022 роках?

“Умовно населення можна поділити на 4 групи за пріоритетністю вакцинації. Найвищий пріоритет – люди понад 70 років та понад 60 із хронічними захворюваннями. Середній пріоритет – дорослі від 18 до 60 років без супутніх захворювань. Для них ми рекомендуємо первинну вакцинацію. Низький пріоритет – це здорові діти до 18-ти років. Четверта група – це вагітні жінки, яким рекомендують вакцинуватися при кожній вагітності”, – відповідає Федір Лапій.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here