HEADS

“Дочекалися на ремонт”: Люксембурзький Червоний Хрест відновив коледж та дитячу лікарню на Київщині

За підтримки Люксембурзького Червоного Хреста в Україні у Києві відновили професійний коледж аграрного господарства, будівництва та менеджменту. Під час ракетного удару 23 січня 2024 року в коледжі вибило 150 вікон та пошкодило значну частину даху.

У закладі навчаються 1400 студентів, однак, на щастя, ніхто з них не постраждав – обстріл відбувся зранку. “Символічно, що цей заклад освіти засновано одразу після Другої світової війни, його випускники відбудовували Україну після тієї війни. А у 2024 році він постраждав під час російського обстрілу. Однак одразу після прильоту ми відчули величезну допомогу. Прості перехожі допомагали затягувати вікна плівкою, прибирати уламки. А потім прийшли двоє хлопців у червоних жилетах і сказали, що хочуть нам допомогти”, – розповідає директор Валерій Булгаков. Заступниця з навчальної частини пані Тетяна жартома додає, що завдяки ракетному удару будівля нарешті дочекалася на ремонт.

За словами керівництва коледжу тільки на відновлення даху витратили два мільйони гривень. Окрім цього замінили вікна та зробили ремонт у пошкоджених аудиторіях.

Завдяки швидкому реагуванню та допомозі Люксембурзького Червоного Хреста студенти будівельного коледжу вже з вересня розпочнуть офлайн навчання. “Будівельник – це найбільш мирна професія, бо ми покликані створювати а не руйнувати”, – підкреслює заступниця директора.

Також Люксембурзький Червоний Хрест допоміг у відновленні дитячої лікарні в Білій Церкві, що в Київській області. За підтримки іноземних партнерів зробили ремонт двох дитячих кімнат і двох фізіотерапевтичних кабінетів. Також у процесі – заміна дерев’яних вікон на пластикові. “За вікна ми особливо вдячні, – підкреслює головний лікар Наталя Бігарі. – Уявіть, що ми у 2024-му році були чи не єдиною лікарнею Київщини, де все ще стояли дерев’яні вікна!”.

Лікарня обслуговує понад 1000 дітей у стаціонарі та є вкрай важливою для жителів Білоцерківського району.

“Перші тижні повномасштабної війни ми провели в укритті. І зрозуміли, наскільки важлива його реконструкція, адже за проєктом будівлі це не бомбосховище, а звичайний технічний підвал. Пригадую, як наші найстарші лікарі, які працюють тут уже понад 40 років, розповідали, що до війни жодного разу не спускалися в підвал, а тепер знають кожен його сантиметр”, – ділиться головний лікар.

Проєкт особливий тим, що мав приватного донора, який хотів допомогти саме дитячій лікарні. Знаючи про потребу в Білій Церкві, організація обрала цю лікарню для відновлення. “Ми хотіли зробити реабілітацію дітей у цій лікарні більш комфортною, аби вони перебували у чистих, світлих приміщеннях”, – зазначила голова місії Люксембурзького Червоного Хреста Гульнамо Худобахшова.

Під час відвідування лікарні представники Люксембурзького Червоного Хреста оцінили виконані ремонтні роботи та переглянули інші запити лікарні – дитячий майданчик на подвір’ї та реконструкція укриття.

Бюджет підтримки Люксембурзького Червоного Хреста в Україні з 2022 року складає понад 420 млн грн. Організація працює в п’яти областях. Зокрема у Київській було відновлено вже шість лікарень на суму понад 200 млн грн. Загалом Люксембурзький Червоний Хрест працює в Україні вже 30 років, однак із 2015-го більш тісно співпрацює з Українським Червоним Хрестом. Організації сьогодні є партнерами держави у відновленні об’єктів медичної та освітньої інфраструктури України, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here