HEADS

Віктор Ляшко: На відбудову Охматдиту проведуть новий тендер

Протягом 7-16 днів проведуть новий тендер на відбудову Охматдиту. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на прес-брифінгу 2 серпня. Тендер проведуть через Prozorro, а також залучать ревізійно-наглядову раду, яка контролюватиме кожен крок із грошима.

“Я провів консультації з Національною поліцією та попросив подивитися компанію, яка претендує бути переможцем відбору, який проводився фондом. Є застереження, що на балансі цієї компанії немає відповідної кількості техніки, яка дозволить працювати та виконувати ті роботи, які передбачені”, – заявив Ляшко. Йдеться про компанію “Буд-Технолоджі”, вибір якої викликав резонанс через завищені ціни.

Через це вирішили, що Благодійний фонд “Охматдит – Здорове дитинство” перерахує ті кошти, які зібрали після атаки РФ 8 липня, на казначейський рахунок Охматдиту. Так, зазначив міністр, кошти стають державними і ними розпряджатимуться, відповідно до законодавства.

Міністр озвучив суми, які надійшли після російської атаки на Охматдит 8 липня. Зокрема на благодійний рахунок лікарні надійшло 312 млн грн, на БФ “Охматдит – здорове дитинство” – 378 млн грн, 320 млн грн було зібрано на United 24, та 100 млн грн виділено урядом із резервного фонду. Окрім цього Говард Баффет виділить близько 11,2 млн доларів, але не коштами, а обладнанням. Уряд Литви перерахував 1 млн доларів, а уряд Німеччини має намір виділити 10 млн євро через GIZ.

Наступного тижня створять наглядову раду щодо відбудови Охматдиту. “До цієї ради увійдуть шість найбільших благодійників, які перерахували найбільшу суму коштів на відповідні рахунки; представник МОЗ та представник “Охматдиту”. “Потім вони разом відбирають представників з пацієнтських організацій, антикорупійних організацій, будівельних організацій, будівельних організацій та інших організацій, щоб загалом не перевищити 15 осіб наглядової ради”, – сказав Віктор Ляшко. Ця рада погоджуватиме критерії допуску учасників. “А далі, коли вже допустили, тоді економічна складова грає вирішальну річ на аукціоні: хто дасть найменшу ціну, той і переможе”, – зазначив урядовець.

Відтак наступного тижня планують зібрати найбільших будівельників Києва та України, щоб обговорити відновлення корпусів лікарні, які не підлягають реконструкції. Віктор Ляшко закликав найбільших будівельників взяти участь у конкурсі на Prozorro. Він підкреслив, що податися потрібно в короткі терміни.

Нагадаємо, що внаслідок російської атаки було пошкоджено 5 корпусів Охматдиту (4 з них – критично), а також будівлю Центру дитячої кардіології, яка розташована на території лікарні. У МОЗ обіцяють, що новий корпус, пошкоджений під час атаки, відновлять до зими. Зруйнований токсикологічний корпус і аварійний хірургічний знесуть на побудують одну будівлю із облаштованим бомбосховищем та джерелами автономності й альтернативної енергії.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі