HEADS

На Рівненщині тривають роботи з підсилення автономності лікарень у рамках підготовки до зими

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко у ході поїздки до Рівненської області взяв участь у засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України щодо підготовки медзакладів до наступного зимового періоду. Робота з підсилення української медичної системи альтернативними джерелами енергопостачання активно ведеться, щоби за умов аварійних відключень лікарні повноцінно функціонували та продовжували надавати медичну допомогу.

Зазначимо, що зараз на Рівненщині 27 закладів спроможної мережі є повністю автономними та 20 медзакладів мають водопостачання, теплопостачання та електроживлення. 21 з 27 закладів має резервне джерело водопостачання та свердловину. Ще 6 закладів перебувають у процесі облаштування альтернативних джерел живлення або розробки необхідної документації.

Потреба лікарень Рівненської області у генераторах загалом закрита на 100%. Всі 27 закладів мають локальне джерело теплопостачання та повністю забезпечені альтернативними джерелами живлення. Наразі є додаткова потреба у забезпеченні генератором ще одного медзакладу регіону.

Таке енергетичне обладнання спрацьовуватиме автоматично у разі аварійного відключення електроенергії та постачатиме напругу в мережу. Медзаклади зможуть повноцінно та безперебійно працювати і продовжувати надавати медпослуги пацієнтам за будь-яких умов. Також для повноцінної та злагодженої роботи заклади охорони здоров’я мають бути забезпечені запасом пального на 120 годин роботи.

Міністр охорони здоров’я України підкреслив, що генератори у лікарнях мають бути підключені до мережі. Таким чином вони зможуть постачати напругу в мережу й підживлювати операційні, реанімації, кисневі станції та інше критично важливе обладнання у разі аварійного відключення електрики.

Наразі в області є 10 закладів охорони здоров’я, в яких генератори не підключені. Віктор Ляшко наголосив, що керівники лікарень мають оперативно розв’язати питання та якнайшвидше забезпечити реалізацію умов автономності у закладах.

Нагадаємо, загалом українські лікарні забезпечені понад 11 тисячами генераторів для безперебійного електроживлення, з них понад три тисячі доставили до медзакладів за час повномасштабної війни. Крім того, протягом 2024 року в регіоні триватиме робота й над оснащенням медзакладів альтернативними та екологічними джерелами електроенергії – сонячними панелями та акумуляторами. Планується оснастити п’ять медзакладів регіону фотовольтаїчними електростанціями, потужністю не менше 15 кВт, та два медзаклади – не менше 7 кВт. Сонячне обладнання дозволить забезпечити безперебійну роботу медзакладів на випадок надзвичайних ситуацій чи блекаутів.

Загалом вже близько 90 українських ЗОЗ мають сонячні станції з акумуляторами, які накопичують енергію. До кінця року передбачається оснащення 200 медзакладів сонячними станціями. Підсилення українських лікарень альтернативними джерелами енергії триватиме, щоби забезпечити їх енергетичну незалежність та стабільну роботу, навіть під час блекаутів.

Ми вже писали, що за всіма програмами фінансування відновлення енергоспроможностей схвалено кредитів на 3,6 млрд грн.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі