HEADS

Візія України 2030. Людський фактор

Хто відновлюватиме Україну після перемоги? Чи вистачатиме робочої сили? Як утримати громадян в країні та повернути тих, хто зараз за кордоном? Ці питання обговорювали в рамках бізнес-форуму “Візія України 2030”.

Автоматизація виробництва

Експерти дійшли висновку, що в майбутньому Україні неминуче бракуватиме персоналу. Тому потрібно буде залучати роботизовані технології на виробництвах та іноземну робочу силу. Основний капітал – це люди. Після перемоги в Україну линутимуть інвестиції, але гостро стоятиме питання з персоналом. Тому потрібно автоматизувати та роботизувати небезпечні для життя і здоров’я людей сфери, а також повторювані дії.

Інтеграція українців за кордоном

За кордоном перебувають мільйони українців, яким можна інтегрувати у робочу систему. До 2022 року українці за кордоном уже були найбільшим інвестором України, адже передавали кошти. Потрібно перестати сприймати їх як зрадників і думати, як грамотно залучати цей інтелектуальний капітал на благо української економіки. Якщо Україна створить сприятливі умови для бізнесу, то більшість людей повернуться з-за кордону. Це будуть переважно підприємці, люди, які виконували кваліфіковану роботу. Однак залучення людської сили з-за кордону не уникнути. 

Реформа освіти

Якщо говорити про повернення людського капіталу в Україну, то важливу роль має якість української освіти, адже люди перш за все дивитимуться на майбутнє своїх дітей. Для підвищення якості освіти пропонують усунути хабарі, створити ринкову систему стимулів, фінансувати наукові проєкти, дослідження, а також дбати про молодь як майбутнє нації. 

Проблема українських університетів у тому, що більшість викладачів – теоретики, а не практики. Натомість бізнес як роботодавець має запит на конкретні навички, які має мати людина,  щоб бути затребуваною на ринку праці. Університети мають враховувати цей запит. Якщо бізнес – це замовник кадрів, то він повинен впливати і на створення навчальних програм. Серед навичок, які матимуть попит в Україні після війни – інженерія, програмування складних комплексів, виготовлення робототехніки, проєктування систем автоматизації.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here