HEADS

Український Червоний Хрест

Український Червоний Хрест – найбільша гуманітарна організація в Україні, яка вже понад сто років надає комплексну гуманітарну допомогу та підтримку найвразливішим верствам населення. Український Червоний Хрест реалізує свою гуманітарну діяльність по всій країні: 24 обласних та майже 200 районних організацій, в яких понад 8000 волонтерів кожного дня надають допомогу та підтримку населенню.

Офіційна назва:
Товариство Червоного Хреста України

Напрямки діяльності:
Український Червоний Хрест працює у тісній координації із державним сектором, зокрема, з органами місцевої влади у регіонах.  Пріоритетними напрямками діяльності є реагування на надзвичайні ситуації та кризи. Крім того, забезпечує психосоціальну та гуманітарну підтримку уразливим верствам населення. Навчає першій допомозі та забезпечує комплексну гуманітарну опіку внутрішньо переміщеним особам. Займається відновленням пошкодженої інфраструктури, реабілітаційних центрів та лікарень, будує модульні містечка по всій Україні для тих, хто втратив житло. Забезпечує мобільними котельнями освітні та медичні заклади, а також багатоповерхові житлові будинки та об’єкти критичної інфраструктури.
Проводить інформаційні компанії про мінну небезпеку, здоровий спосіб життя, донорство крові, здійснює догляд за одинокими людьми, поширює знання з міжнародного гуманітарного права та надає первинну медичну допомогу у віддалених населених пунктах.

Керівництво:
Президент:  Поліщук Микола Єфремович
Генеральний директор Товариства Червоного Хреста України: Максим Доценко

Історія створення:
Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця був заснований 17 лютого 1863 року за ініціативою Жана Анрі Дюнана, швейцарського підприємця і громадського діяча. Ідея полягала в об’єднанні неупереджених та нейтральних однодумців з усіх країн світу заради поширення ідей гуманності, порятунку поранених та допомоги тим, хто цього найбільше потребує. З 1867 осередки Міжнародного Руху  Хреста і Червоного Півмісяця вже працювали на сучасних теренах України. 
15-18 квітня 1918 року у Києві відбувся І З’їзд Українського Червоного Хреста. Цю дату прийнято вважати днем створення Українського національного товариства. Втім, на той час організації не вдалося домогтися міжнародного визнання своєї незалежності. З 1923 року Український Червоний Хрест працював у складі Союзу Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР. Співробітники та волонтери продовжували свою діяльність, розвиваючи мережу медичних та соціальних закладів на українській території, надаючи гуманітарну допомогу в умовах голоду, епідемій та післявоєнного відновлення.
Організація активно реалізовувала  гуманітарні та медичні місії під час Другої світової війни, надаючи медичну допомогу на фронті і забезпечуючи відновлення медичних закладів та соціальні послуги відразу після війни, включаючи створення патронажної служби для підтримки уразливих верств населення.
Український Червоний Хрест зіграв ключову роль у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, здійснюючи евакуацію, надаючи медичну та психологічну допомогу, впроваджуючи ефективні медичні програми. Після набуття незалежності України, організація активно допомагає постраждалим під час Революції Гідності, бере участь у боротьбі з пандемією COVID-19 та після російської воєнної агресії 2022 року організовує допомогу для евакуйованих і постраждалих.
Наразі Український Червоний Хрест допомагає у відновленні пошкоджених домогосподарств, забезпечує питною водою та засобами для очистки води, допомагає в евакуації з прифронтових територій, надає комплексну гуманітарну підтримку, інформує щодо мінної небезпеки, ризик від якої збільшився через масові затоплення. 
З 2024 року Український Червоний Хрест є членом Альянсу українських організацій громадянського суспільства.

Контакти:
Адреса: : Київ, вул. Євгена Чикаленка 30 – юридична адреса
Київ, вул. Ділова, 3 – фактична адреса
Сайт: Український Червоний Хрест
Фейсбук сторінка: Український Червоний Хрест

Більше по темі

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here