HEADS

Україна долучилась до Коаліції шкільного харчування

Україна долучилась до Коаліції шкільного харчування та Дослідницького консорціуму шкільного здоров’я та харчування, – повідомляє Мінекономіки.

В рамках цієї події відбулась презентація дослідження School Meals Case Study: Ukraine, та за підтримки Представництва ЮНІСЕФ в Україні, Бюро ВООЗ в Україні та Всесвітньої продовольчої програми ООН, яка дозволила поділитися з країнами-членами глобальної Коаліції успішним досвідом, накопиченим за 4 роки реалізації реформи. У заході взяли участь перша леді України Олена Зеленська, Міністр охорони здоров`я України Віктор Ляшко, заступник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків та заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

“Це особлива подія, де Україна в новому для себе статусі: як учасниця Коаліції шкільного харчування — глобального об`єднання понад 100 країн. Це почесно та відповідально. Надмета всієї Коаліції шкільного харчування — виростити здорове покоління зі здоровими харчовими звичками, закладеними ще в дитинстві. Цілі України та Коаліції повністю збігаються. Далі йдемо разом”, — з вітальним словом виступила ініціаторка реформи шкільного харчування, Перша Леді України Олена Зеленська.

Під час виступів спеціалістів з дитячого харчування учасникам заходу розповіли про поступ реформи харчування в закладах освіти в Україні та закцентували на важливості забезпечення дітей гарячим харчуванням для формування здорових харчових звичок у цілого покоління.

Очільник команди реформи шкільного харчування Орест Степаняк поділився успішними кейсами з оновлення нормативної бази, модернізації інфраструктури, облаштування пілотної фабрики-кухні та підвищенні кваліфікації управлінців та кухарів. Також під час заходу згадали й про виклики війни, з якими постійно стикаються українські регіони та громади. Менеджери Команди реформи розповіли про нагальні потреби, зокрема необхідність підтримки українських громад для забезпечення рівного доступу до гарячих обідів учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій, модернізації інфраструктури та створення можливості для підвищення кваліфікації кухарів.

Партнери та друзі реформи шкільного харчування — Представництво ЮНІСЕФ в Україні, Бюро ВООЗ в Україні, ВПП ООН, Швейцарсько-українських проєктів “Діємо для здоров’я” та DECIDE “Децентралізація для розвитку демократичної освіти”, а також проєкту “Культфуд” Євгена Клопотенка — презентували результати своєї багаторічної роботи, яку вони проводять в межах підтримки реалізації реформи шкільного харчування в Україні.

На заході учасники та гості могли не тільки почути про впровадження реформи, а й продегустувати страви зі шкільного меню. Борщем полтавським, ризото, нагетсами та сирниками — усіма тими стравами, які полюбилися школярам, частували кухарі першої в Україні фабрики-кухні в місті Буча.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі