HEADS

Україна та ЄБРР співпрацюватимуть для збільшення кількості проєктів, готових для залучення іноземних інвестицій

Мінекономіки та ЄБРР обговорили пріоритети своєї співпраці, ініціативи для стимулювання залучення інвестицій в Україну та можливості з розширення портфелю Банку в секторі енергетики, що наразі потребує термінового відновлення.

Про це йшлося під час зустрічі Першого заступника Міністра економіки України Олексія Соболева з делегацією Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на чолі з керуючим директором ЄБРР в Україні та Молдові Арвідом Тюркнером, яка відбулася 15 липня. Участь у заході також взяв заступник Міністра Володимир Кузьо, представники ЄБРР – заступник Голови Представництва Ірина Кравченко, Асоційований Директор Ольга Юріївна Єрьоміна, директорка Анна Тернер.

“Уряд вдячний ЄБРР за підтримку економічних реформ та проектів з відновлення і розвитку України. Ми зацікавлені у подальшому розширенні нашої співпраці для залучення додаткових ресурсів в країну, зокрема для втілення проектів у енергетичній сфері, що є пріоритетом Уряду. Серед ключових напрямів співпраці, які ми бачимо – посилення роботи щодо страхування від військових ризиків, збільшення різноманітності доступних фінансових інструментів, включаючи для розвитку ринку гуманітарного розмінування та залучення міжнародних інвестицій в Україну”, – зазначив Олексій Соболев.

Сторони обговорили співробітництво в рамках Ukraine Investment Framework, другого компоненту програми фінансової підтримки від ЄС Ukraine Facility. Зокрема, в результаті підписання Банком угод про фінансування та попереднє фінансування під час конференції з відновлення України (URC) у Берліні 11-12 червня ЄБРР розширив доступний обсягу фінансування в Україні під час війни до 4,5 млрд євро.

Також Мінекономіки працює над централізованою підтримкою бізнесу, і, в тому числі, приватного сектору та наприкінці липня випустить Посібник – покрокові інструкції щодо доступних інструментів фінансування (проектне фінансування, банківське кредитування, інструменти розподілу ризиків, доступні гранти та технічна допомога) для усіх типів бізнесу, а також усі необхідні контакти з міжнародними організаціями, українськими підприємствами та потенційними новими бізнесами на ринку.

Сторони також обговорили співпрацю в рамках створення Project Preparation Facility, над запуском якого працює Уряд для збільшення кількості готових для залучення фінансування проектів. Це дозволить збільшити кількість проектів, яким буде доступно в тому числі фінансування від ЄБРР та інших МФО, що вже стали партнерами в програмі Ukraine Facility.

Ми повідомляли, що в Україні вже незабаром запрацює Рада прийомних сімей.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі