HEADS

Майже 24 тисячі дітей і молоді перебувають на квартирному обліку дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа

За результатами дослідження, яке провело Мінсоцполітики, станом на 31 грудня 2023 року в Україні зареєстровано 23 888 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, які перебувають на квартирному обліку. З них 5 707 дітей віком від 16 до 18 років і 18 181 молода людина віком від 18 до 23 років.

Право позачергово отримати житло або компенсацію за нього мають ті, хто не мав впорядкованого житла до моменту влаштування в прийомну сім’ю, сім’ю опікунів чи піклувальників, дитячий будинок сімейного типу або інституційний заклад. Також це право поширюється на тих, за ким збереглося власне житло, але в нього неможливо заселитися через його руйнування, знищення або з інших поважних причин. Це визначається частиною 5 статті 25 Закону України “Про охорону дитинства”.

Право на житлове забезпечення або грошову компенсацію зберігається і після того, як дитина-сирота або дитина, позбавлена батьківського піклування, досягнула 23 років. Головне — перебувати на квартирному обліку до досягнення цього віку. Стати на такий облік можна з 16 років.

До надання житлового приміщення для постійного проживання обласні, Київська і Севастопольська міські, районні державні адміністрації, органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити соціальним житлом.

Дослідження було проведено в межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року, яку ініціювала Перша леді Олена Зеленська. 

Ми вже писали, що сім’ї з дітьми, які постраждали під час атаки рф 8 липня, отримуватимуть одноразову грошову допомогу.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі