HEADS

Руслан ГУРАК: Батьки підтримують вживання державної мови в усіх сферах життя

11 липня Руслан Гурак, Голова Державної служби якості освіти України, та Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, представили результати дослідження щодо використання української мови в загальноосвітніх школах у 2023/2024 навчальному році, – повідомляється на сайті Державної служби якості освіти України.

Згідно з дослідженням, частка учасників освітнього процесу, які використовують українську мову в побуті та навчальному процесі, трохи зменшилася, особливо на сході та півдні України. Однак батьки стали більш активними у підтримці державної мови.

“На третій рік повномасштабної війни частка респондентів, які послуговуються українською мовою як в освітньому процесі, так і в побуті, дещо зменшилася. У східному й південному макрорегіонах у повсякденному спілкуванні учасників освітнього процесу переважає російська мова. Водночас батьки учнів і учениць стали більш консолідованими у підтримці державної мови в усіх сферах життя. Є тенденція до постійного вдосконалення знання державної мови”, — зазначив Руслан ГУРАК.

Зауважено попит на українську мову серед міського населення, де спостерігається збільшення використання російської мови, що потребує уваги у зміцненні мовної політики в містах.

Учителі в основному викладають українською мовою, але спостерігається потреба в підвищенні мотивації учнів до активного використання української мови у всіх аспектах життя.

Ми вже повідомляли,  що в Україні стартувало впровадження електронних протоколів для документування правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі