HEADS

Стартував прийом заявок на відшкодування 80% вартості розмінування сільськогосподарських земель через ДАР

Міністерство аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством економіки України та Центром гуманітарного розмінування оголошують про початок приймання заявок на компенсацію 80% вартості розмінування сільськогосподарських земель через Державний аграрний реєстр. Програма поширюється як на землі, які перебувають у власності агровиробників, так і на ділянки, які вони орендують. Загалом на програму компенсацій в державному бюджеті закладено 3 млрд гривень на 2024 рік.

Участь у програмі можуть брати агровиробники, землі яких розташовані на деокупованих територіях, де після проведення нетехнічного обстеження підтверджена забрудненість або ймовірна забрудненість вибухонебезпечними предметами.

Для того щоб стати учасником програми фермерські господарства повинні не мати податкового боргу, не бути банкрутами, не належати громадянам держави-агресора та не перебувати у санкційному списку.

єВерифікацію поданих фермерами заявок здійснює Центр гуманітарного розмінування. Він же оголошує в системі Прозорро аукціони з надання послуг розмінування, а після визначення оператора-переможця і фінальної вартості розмінування, перераховує 80% суми на спеціальний рахунок. Ще 20% на рахунок вносить фермер.

На сьогодні участь в програмі беруть два державні банки — Приватбанк і Ощадбанк. З часом до програми долучаться інші банки, частка держави в яких складає понад 50%. Відповідно, фермеру потрібно відкрити в одному із таких банків рахунок, на який перераховуватимуть кошти. Оператор протимінної діяльності своєю чергою отримає всю зарезервовану суму після завершення розмінування та підтвердження виконаних робіт з боку Центру.

Для участі в програмі фермерські господарства повинні подати заявку на компенсацію через Державний аграрний реєстр. Дедлайн подання — 15 листопада 2024 року. 

Ми вже писали, що Юнісеф запустили безкоштовний онлайн урок по вакцинацію.

Юлія Ревака
Юлія Ревака
Редактор | Понад 10 років досвіду в гуманітарній сфері. З 2022 року працювала редактором на сайті ТочкаФан. З червня 2024 - редактор HMH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі