HEADS

Мінсоцполітики пропонує давати переселенцям субсидії на оренду житла

Міністерство соціальної політики пропонує давати внутрішньо переміщеним особам субсидії на оренду житла. Новий експериментальний інструмент підтримки ВПО презентували 10 липня на зустрічі, організованій Мінсоцполітики спільно з Радою Європи. У міністерстві наголосили на необхідності вкладатися у стійкість громад та пояснили, що ймовірно цей проєкт буде запроваджений на прикладі одного чи кількох регіонів. На сьогодні його підготували на розгляд уряду.

Інструмент розробляли, орієнтуючись на міжнародний досвід. Дарія Марчак, перша заступниця Міністра соціальної політики України, зазначила, що для підтримки ВПО недостатньо просто дати гроші. Необхідна цілісна інтеграція. “Інтеграція – це мати власне житло, роботу, можливість віддати дітей у садок чи школу, не відчувати власної інакшості у громаді”, – розповіла Дарія та підкреслила, що допомога, яка є наразі, не вирішує всіх проблем ВПО. До прикладу, не враховує різницю вартості цін на житло по регіонах, не захищає від раптових змін умов проживання, не стимулює орендодавців укладати офіційні угоди.

У Мінсоцполітики пропонують рішення, як допомогти родинам – надавати субсидії на оренду житла. За проєктом розмір субсидії має враховувати кількість членів сімʼї, ціни на оренду в конкретному регіоні та спроможності родини. Субсидії надаватимуться за умови укладення офіційної угоди з орендодавцем.

Автори проєкту розраховують на успіх за прикладом іншого успішного інструменту Мінсоцполітики – субсидій на комунальні послуги.

Павло Фролов, голова комісії ВРУ з питань захисту майнових та немайнових прав ВПО, зауважив, що ключовим фокусом діяльності проєкту є саме житлова проблема. За оцінками Київської школи економіки понад 4 млн осіб в Україні втратили житло, із них 1,2 млн осіб отримують допомогу, повʼязану із житлом, наприклад за соціальною програмою “Прихисток”, яка допомагає знайти безкоштовне житло для переселенців. Однак усі ці інструменти недосконалі. Натомість пілотний проєкт від Мінсоцполітики може стати ефективною підтримкою для родин.

Дарія Марчак також підкреслила, що окрім права на власне житло, важливо забезпечити людей працездатного віку правом на роботу як джерело власного доходу. У Мінсоцполітики пропонують ВПО орендувати житло там, де є запит на працівників певної спеціальності. “Важливо зіставити, де людині подобається жити і де вона може реалізуватися за фахом із гідною оплатою праці. Ми маємо допомагати їм знаходити житло в регіонах, де вони зможуть знайти роботу”, – прокоментувала заступниця міністра соціальної політики.

Детальніше про ініціативу – на сайті Міністерства соціальної політики України.

Марта Синовіцька
Марта Синовіцька
Журналістка | Навчалася в КНУ ім. Тараса Шевченка, ІФ, спеціальність "Літературно-мистецька аналітика". У журналістиці з 2020 року. Починала редактором управлінських видань МЦФЕР-Україна. Згодом працювала редактором Департаменту інформації УГКЦ. З липня 2024 року - журналістка Humanitarian Media Hub.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Нове на сайті

Більше по темі